woensdag 20 juni 2012

's Heerenloo werkconferentie

   
Stel jij de cliënt écht centraal? Laat je je leiden door zijn of haar hulpvraag?




  
Of kies je toch voor de gemakkelijke weg van gewoonte en gemak? 


De cliënt centraal stellen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. 
Daarom willen we gezamenlijk een dag wijden aan het thema:






vrijdag 15 juni 2012

Trainingsdag NCDO Wereldburgerschap in het onderwijs

NCDO onderzocht, in samenwerking met ResearchNed, de mening en werkwijze van ruim 1.500 leraren en bijna 300 schoolleiders over mondiaal burgerschap in het basis- en voortgezet onderwijs. Op 13 juni werd het onderzoek tijdens een trainingsdag voor het onderwijs in Amsterdam gepubliceerd. Kees Smits was voor Speedcartooning uitgenodigd om de hoofdthema's te visualiseren.



Een grote meerderheid van de leraren vindt mondiaal burgerschap een belangrijk onderwerp voor het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs (resp. 80% en 74%).


Toch heeft het onderwerp op slechts 32% van de basisscholen en 26% van het voortgezet onderwijs een structurele plek in het curriculum. Wat zijn de belangrijkste belemmeringen rondom mondiaal burgerschap in het onderwijs en hoe denken leraren hierover?

 

Zou mondiaal burgerschap dan een verplicht onderdeel moeten zijn van het curriculum? Een minderheid van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs is het hier mee eens (resp. 36% en 35%).

Ter inleiding gaf prof.dr. Jelle Jolles, hoogleraar 'Hersenen, gedrag en educatie', directeur van het onderzoeksinstituut LEARN! en van het centrum Brein & Leren te Amsterdam een presentatie
"Wereldburgerschap: het Brein & het leerperspectief van kinderen en tieners."


 Door steun, sturing en inspiratie zorgt de omgeving voor volledige rijping van het brein.


Actualiteit is een belangrijke link naar het onderwijs rond wereldburgerschap.